Hanzestad Lübeck ligt aan de Baltische kust in Duitsland. De stad Lübeck werd in de 12de eeuw gesticht. Het historisch centrum van Lübeck ligt op een eiland, omgeven door de rivier de Trave. Lübeck was de hoofdstad van het Verbond van Hanzesteden en was tussen 1230 en 1535 een belangrijk handelscentrum in Noord-Europa, Lübeck was erg welvarend en invloedrijk in dit deel van Europa. Lübeck staat bekend om haar gotische baksteenarchitectuur, deze middeleeuwse architectuur is onlosmakelijk verbonden met de Hanzesteden en in veel steden in de Baltische Staten en andere landen rond de Oostzee, in het noorden van Duitsland, België, Denemarken, Polen en Nederland is de baksteengotiek nog te bezichtigen. De stad Lübeck was de thuishaven van rijke ambachts- en kooplieden, tijdens het hoogtepunt van het Hanzeverbond bouwden ze kerken en koopmanshuizen van baksteen. In de Baltische regio stond de Marienkirche in Lübeck model voor veel andere kerken in baksteengotiek. De Marienkirche is de op twee na grootste kerk van Duitsland, alleen de Munster van Ulm en de Dom van Keulen zijn groter. Lübeck werd zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, een geallieerde luchtaanval veroorzaakte een hevige vuurstorm, die de drie belangrijkste kerken, koopmanshuizen en andere gebouwen gedeeltelijk verwoestte. Ondanks deze schade is in Lübeck de rijkdom van de Hanzestad nog overal te zien in de gotische gebouwen van baksteen. Een van de bekendste gebouwen van de baksteengotiek in Lübeck is de Holstenpoort. Andere belangrijke gebouwen zijn de gotische bakstenen kerken en het stadhuis. Hanzestad Lübeck kreeg in 1987 de status Werelderfgoed van UNESCO, het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Hanseatic City of Lübeck.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Hanzestad Lübeck: De Burgtor is een van de nog bestaande stadspoorten van Lübeck. De laat-gotische poort werd in 1444 gebouwd van rode baksteen. In de middeleeuwen werd de façade gedecoreerd met rode en zwarte bakstenen. In 1685 werd op de toren een bronzen dak in de barokstijl aangebracht. Hanzestad Lübeck kreeg in 1987 de status Werelderfgoed van UNESCO.
Hanzestad Lübeck: De Burgtor is een van de nog bestaande stadspoorten van Lübeck. De laat-gotische poort werd in 1444 gebouwd van rode baksteen. In de middeleeuwen werd de façade gedecoreerd met rode en zwarte bakstenen. In 1685 werd op de toren een bronzen dak in de barokstijl aangebracht. Hanzestad Lübeck kreeg in 1987 de status Werelderfgoed van UNESCO.
Hanzestad Lübeck: De toren bij de Hubbrücke, een hefbrug. De brug ligt over het Elbe-Lübeck kanaal, dat ook bekend staat als het Elbe -Trave kanaal. De Hubbrücke bestaat uit drie delen, een spoorbrug, een verkeersbrug en een voetgangersbrug. De hydraulische hefbrug is ruim honderd jaar oud. De toren wordt beschouwd als een goed voorbeeld van de baksteengotiek.
Hanzestad Lübeck: Een rijke koopman uit Lübeck stichtte het Heilige Geest Hospitaal in de 13de eeuw voor de zieken, behoeftigen, wezen en bejaarden. Het hospitaal is door de eeuwen heen weinig veranderd. De hal is verfraaid met gotische fresco's en beelden. Het is een van de best bewaard gebleven middeleeuwse hospitalen in Duitsland en een van de oudste in heel Europa.
Hanzestad Lübeck: Een lange gang met kamertjes zonder dak in het Heilige Geest Hospitaal. De houten kamertjes, de zogenaamde kabäuschen, werden gebouwd in het begin van 1900 om de daklozen van Lübeck te huisvesten. De kabäuschen werden gebruikt tot in de zestiger jaren van de twintigste eeuw.
Hanzestad Lübeck: De Holstein Tor of Holstentor is een van de overgebleven stadspoorten, al eeuwenlang is de poort een bekend statussymbool van de stad Lübeck. De laat-gotische toren werd tussen 1464 en 1478 gebouwd van rode baksteen. De muren van de toren zijn 3,5 meter dik. De Holstentor is een van de mooiste voorbeelden van baksteengotiek in Noord-Duitsland.
Hanzestad Lübeck: De Kathedraal van Lübeck en de historische huizen in de Malerwinkel, een van de middeleeuwse stadswijken van Lübeck. Hanzestad Lübeck ligt aan de Oostzeekust nabij de monding van de rivier de Trave. De handelswaar werd vanaf de Oostzee over de rivier naar de stad aangevoerd. Hanzestad Lübeck werd in 1987 verklaard tot Werelderfgoed van UNESCO.
Hanzestad Lübeck: De Salzspeicher zijn zes zoutpakhuizen langs de rivier de Ober Trave. De zes historische pakhuizen werden van de 16de tot de 18de eeuw gebouwd van rode baksteen. Het zout werd rond Lüneburg gewonnen en naar Lübeck gebracht en vandaar werd het verscheept naar de Baltische regio. De zouthandel maakte van Lübeck een belangrijke Hanzestad.
Hanzestad Lübeck: Het gedecoreerde gewelf van de Marienkirche, de Mariakerk. De bakstenen kerk is de op twee na grootste kerk in Duitsland, ze stond model voor veel andere kerken in de baksteengotiek in de Baltische regio. De Marienkirche werd gebouwd tussen 1250 en 1350 en herbergt talrijke kunstwerken, waaronder een astronomische klok.
Hanzestad Lübeck: Het bronzen beeld van een duiveltje op de Duivelssteen naast de Mariakerk, de Marienkirche. De legende van de Duivelssteen in het kort: tijdens de bouw van de kerk liet de duivel het rotsblok naast de muur van de Mariakerk vallen, tot op heden ligt de steen er nog. De klauwen van de duivel zijn nog op de steen zien. Het bronzen beeldje werd gemaakt in 1999.
Hanzestad Lübeck: Het Buddenbrookhaus, ook bekend als Thomas Mannhuis. Het huis was de woning van de grootouders van de Nobelprijswinnende auteur Thomas Mann. Het huis speelt een belangrijke rol in de roman van Thomas Mann, de Buddenbrooks. Het Buddenbrookhaus is nu een museum, gewijd aan Thomas Mann en zijn broer, de auteur Heinrich Mann.