De natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor: Kotor is een historische havenstad in Montenegro. Kotor maakte van de 10de eeuw tot aan het eind van de 12de eeuw deel uit van het Byzantijnse Rijk en werd in 1538 en 1657 belegerd door het Ottomaanse Rijk. Vervolgens werd Kotor bezet door o.a. Italië, Oostenrijk en Hongarije, Engelse troepen kwamen de Fransen verjagen en bleven er zelf. Montenegro maakte vanaf 1945 deel uit van de voormalige Republiek Joegoslavië. In 2006 werd Montenegro een onafhankelijke staat. Kotor ligt aan de Baai van Kotor, de Boka Kotorska. De Baai van Kotor is de diepste, natuurlijke fjord in de Middellandse Zee. De oude stad van Kotor wordt omringd door vestingmuren, die gebouwd zijn tijdens het bewind van Venetië. De Kampanatoren is een verdedigingstoren in de vestingmuren van Kotor. Ondanks alle verdedigingswerken was Kotor geen onneembare stad. Door de 16de eeuwse Zeepoort, de hoofdpoort van Kotor, ga je de historische stad in. In de nauwe straatjes van Kotor staan enkele paleizen en ongelooflijk veel kerken. De San Giovanni-vesting ligt op een berg en torent hoog uit boven Kotor. Over de vestingmuren klim je in een uur omhoog naar de San Giovanni-vesting. De San Giovanni-vesting biedt een prachtig uitzicht over Kotor en de Baai van Kotor. Vanaf de vesting kun je de driehoekige vorm van oude stad van Kotor zien, die wordt omsloten door de Baai van Kotor. Kotor werd meerdere keren door een aardbeving verwoest, de laatste keer in 1979 werd de stad zwaar beschadigd, hetzelfde jaar, waarin Kotor met haar omgeving een Werelderfgoed werd. De natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor kregen in 1979 de status Werelderfgoed, ze staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Natural and Culturo-Historical Region of Kotor.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos

Kotor en de Baai van Kotor gezien vanaf de hooggelegen vesting van San Giovanni. De baai van Kotor staat ook bekend als de Boka Kotorska of Boka. Aan de baai liggen middeleeuwse steden, zoals Kotor en Perast. De baai van Kotor is een zijarm van de Adriatische Zee. De natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor werden in 1979 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Natural and Culturo-Historical Region of Kotor.
Kotor en de Baai van Kotor gezien vanaf de hooggelegen vesting van San Giovanni. De baai van Kotor staat ook bekend als de Boka Kotorska of Boka. Aan de baai liggen middeleeuwse steden, zoals Kotor en Perast. De baai van Kotor is een zijarm van de Adriatische Zee. De natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor werden in 1979 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Natural and Culturo-Historical Region of Kotor.
De natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van de stad Kotor: De 16de eeuwse Zeepoort is de hoofdingang naar het historisch centrum van Kotor. Een slogan boven de poort herdenkt de bevrijding van de nazi's in 1944, 'Wat van hun is willen we niet, wat van ons is geven we niet' een politieke slogan uit voormalige Joegoslavië, vaak toegeschreven aan Josip Broz, beter bekend als Tito. De Zeepoort is een van de drie stadspoorten van de middeleeuwse stad Kotor.
Natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor: De klokkentoren staat tegenover de Zeepoort, de toren is een symbool van de stad Kotor. De toren staat op het centrale plein in het historisch centrum van Kotor. De brede, vrij lage klokkentoren werd gebouwd in 1602 en heeft gotische en barokke stijlelementen. De klokkentoren helt iets naar het westen, veroorzaakt door een aardbeving in 1676. Kotor werd door de eeuwen heen vaker getroffen door een aardbeving.
Natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor: De St.Tryphon is een van de twee Rooms-Katholieke kerken van Montenegro. De kathedraal werd in 1166 ingewijd en opgedragen aan St. Tryphon, de patroonheilige van Kotor, zijn relikwieën worden in de kathedraal bewaard. In 1667 werd de kathedraal zwaar beschadigd door een aardbeving, de gevel en klokkentorens werden verwoest en herbouwd in barokstijl. De kathedraal staat op de plek van een oudere kerk uit 809.
Natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor: De torens van de Servisch-Orthodoxe St. Nicolaaskerk, de Sveti Nikola. De kerk werd tussen 1902 en 1907 in de pseudo-Byzantijnsestijl gebouwd. De kerk huisvest een collectie zilver, waaronder kandelaars en kroonluchters, iconen, en een iconostase, een wand met iconen en religieuze schilderijen, die tussen het schip en het altaar staat. Boven de ingang bevindt zich een mozaïek met een afbeelding van Sint Nicolaas.
Natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor: De St. Nicolaaskerk, de Sveti Nikola, is de grootste Servisch-Orthodoxe kerk van Kotor. De gouden kruizen op de koepel en torens zijn een geschenk uit Rusland. In het historisch centrum van Kotor staan meerdere kerken, waaronder de kleine Santa Klarakerk, de Sveta Klara, en de Servisch-Orthodoxe St. Lucaskerk, de Sveti Luka. De natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor zijn een Werelderfgoed van UNESCO.
Natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor: De Kerk van St. Ozana, Sveta Ozana, werd in 1221 gebouwd. De koepel boven het schip heeft een achthoekig vorm. De fresco's in de kerk werden vervaardigd door Griekse kunstschilders. De kerk staat op de plek, waar in de 6de eeuw een kerk stond, het doopvont van deze kerk werd ontdekt na de aardbeving van 1979. Achter de kerk staat een 14de eeuwse apotheek, dit is waarschijnlijk de oudste apotheek in de Balkan.
Natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor: De Kerk van St. Michael, de Sveti Mihailo. De kerkje werd aan het eind van de 14de eeuw en in het begin van de 15de eeuw gebouwd als onderdeel van een benedictijner klooster. Het interieur werd gedecoreerd met frescoes, op de noordelijk muur zijn ze redelijk bewaard gebleven. Nu herbergt het kerkje een lapidarium, een collectie stenen fragmenten van archeologische monumenten uit Kotor.
Natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor: De twee torens van de Kathedraal van St.Tryphon steken hoog boven Kotor uit. De torens zijn ongelijk in hoogte en hebben meerdere bouwstijlen. De kathedraal is gedecoreerd met 14de eeuwse fresco's. Tijdens de aardbeving van 1979 werd de kathedraal beschadigd, de restauratie was in 1987 voltooid. De Kathedraal van St. Tryphon is de grootste romaanse kathedraal aan de oostkust van de Adriatische Zee.
Natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor: De Kampana toren is een bastion van de vestingstad Kotor. De vestingmuren hebben meerdere bastions, die gebouwd werden tijdens de Venetiaanse overheersing van de 8ste tot de 18de eeuw. In de vestingmuren bevinden zich drie stadspoorten. De stad Kotor is een van de best bewaard gebleven middeleeuwse vestingsteden aan de de Adriatische Zee.
Natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor: De stenen trap over de vestingmuren van Kotor voert naar de vesting van San Giovanni, om de vesting te bereiken moet je ongeveer 1400 treden omhoogklimmen, de klim duurt ongeveer een uur, de trap is steil en de treden ervan zijn ongelijk. De vesting ligt op een heuvel hoog boven Kotor en biedt prachtig uitzicht over Kotor en de baai. In de vesting zijn sporen te vinden van de Illyrische beschaving uit de 5de eeuw v.Chr.
Natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor: Voor de restauratie van de vesting van San Giovanni en de vestingmuren van Kotor brengen ezeltjes bouwmateriaal omhoog. Kotor en de omgeving werden zwaar beschadigd door een aantal aardbevingen. De aardbeving van 1979 duurde slechts tien seconden, maar Kotor en de omgeving leden veel schade, de vestingwerken werden zwaar beschadigd, tijdens ons bezoek waren de sporen van de aardbeving nog te zien.
Kotor en haar baai gezien vanaf de vesting van San Giovanni. De vesting ligt op een hoogte van ca. 280 meter boven de baai. De vestingwerken zijn een belangrijk deel van het Werelderfgoed van UNESCO in Kotor. De historische stad van Kotor ligt op een klein, driehoekig schiereiland in de baai van Kotor. In de Baai van Kotor liggen voor de kust bij Perast enkele kloostereilanden, het eiland van Sint Joris en het eiland Gospa od Škrpjela, de Onze-Lieve-Vrouwe van de Rotsen.
Natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor: Het kerkje van Onze-Lieve-Vrouwe der Gezondheid staat halverwege de vestingmuren. De kerk werd gebouwd in 1518, onder de kerk liggen de fundamenten van een kerk uit de 6de eeuw. Na een aantal pestepidemieën werd de kerk in 1572 een votiefkerk en een populair pelgrimsoord. De klokkentoren is 18 meter hoog en bevat drie klokken. De kerk is alleen te voet bereikbaar.
De natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor: Een ezeltje op de vestingwerken. De middeleeuwse muren van Kotor zijn circa vier km lang. Tijdens de klim over de muren naar de vesting van San Giovanni heb je prachtig uitzicht over Kotor en de baai. Door de eeuwen heen werden de vestingwerken zwaar beschadigd door aardbevingen. Ondanks restauraties zijn de sporen nog altijd zichtbaar. Er wordt nog steeds gewerkt aan het behoud van de vestingwerken.