Joodse wijk, Joodse begraafplaats en St. Procopius Basiliek in Třebíč: De voormalige Joodse wijk in Třebíč is een van de best bewaarde en een van de grootste Joodse wijken van Tsjechië. De Joodse wijk in Třebíč onstond in de 12de eeuw, de Joodse wijk is een stadsdeel met historische gebouwen, waaronder het huis van een rabbi en twee synagogen. De Joodse begraafplaats in Třebíč werd waarschijnlijk rond 1620 gesticht, er werd voor het eerst melding van gemaakt in 1636. Er zijn ruim drie duizend barokke en neoklassieke graven, het oudste stamt uit 1631. Op de Joodse begraafplaats staan gedenkstenen van slachtoffers uit WOI en WOII. Bij de ingang staat een ceremonieel gebouw uit 1903. De Joodse gemeenschap van Třebíč werd bijna geheel weggevaagd tijdens de nazi-bezetting in WOII. De Joodse inwoners van Třebíč werden in mei 1942 gedeporteerd naar het getto in Theresienstadt, vandaar naar concentratiekampen van de nazi's. Tegenwoordig bestaat er geen Joodse gemeenschap meer in Třebíč. De St. Procopius Basiliek in Třebíč werd gesticht rond 1230. De basiliek is gebouwd in romaanse stijl, maar heeft kenmerken uit de vroege gotiek. De basiliek maakte deel uit van een benedictijnenklooster. De roosvensters lijken op een van de roosvensters van de kathedraal van Reims in Frankrijk. De St. Procopius Basiliek werd nazi-bezetting zwaar beschadigd tijdens een beleg door troepen van de koning van Hongarije. Daarna werd de basiliek ruim twee eeuwen gebruikt voor wereldse doeleinden, ze diende als een brouwerij, stal, graanschuur en opslagplaats. Na de restauratie in 1725-1731 kreeg de St. Procopius Basiliek zijn kerkelijke functie terug. Třebíč ligt ca. 35 km ten oosten van Telč en ca. 55 km ten westen van Brno. De Joodse wijk, Joodse begraafplaats en St. Procopius Basiliek in Třebíč staan sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Jewish Quarter and the St. Procopius Basilica in Třebíč.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
De St. Procopius Basiliek in Třebíč, op de voorgrond de Joodse wijk van Třebíč. Třebíč is een stad in het Moravische deel van de Tsjechische Republiek. De Joodse wijk, de Joodse begraafplaats en St. Procopius Basiliek herinneren aan de Joodse en christelijke culturen van Třebíč, die er vanaf de middeleeuwen met elkaar hebben samengeleefd. De Joodse wijk, de Joodse begraafplaats en St. Procopius Basiliek in Třebíč werden in 2003 uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO.
De St. Procopius Basiliek in Třebíč, op de voorgrond de Joodse wijk van Třebíč. Třebíč is een stad in het Moravische deel van de Tsjechische Republiek. De Joodse wijk, de Joodse begraafplaats en St. Procopius Basiliek herinneren aan de Joodse en christelijke culturen van Třebíč, die er vanaf de middeleeuwen met elkaar hebben samengeleefd. De Joodse wijk, de Joodse begraafplaats en St. Procopius Basiliek in Třebíč werden in 2003 uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO.
Joodse wijk en St. Procopius Basiliek in Třebíč: Een roosvenster van de basiliek. De St. Procopius Basiliek in Třebíč werd rond 1230 gesticht, de basiliek hoorde bij een benedictijnenklooster. Een van de waardevolle architecturale elementen van de basiliek is de 13de eeuwse dwerggalerij (op de foto te zien boven het roosvenster), deze is vrij uniek in de wereld. De roosvensters lijken op een roosvenster van de kathedraal van Reims in Frankrijk.
Joodse wijk en St. Procopius Basiliek in Třebíč: Het hoofdportaal van de St. Procopius Basiliek wordt de 'Paradijs Poort' genoemd. Aan beide zijden van het romaanse hoofdportaal staan elf granieten zuilen en zes zuilen van zandsteen, de zuilen van zandsteen zijn gebeeldhouwd met geometrische en plantaardige motieven.
Joodse wijk en St. Procopius Basiliek in Trebíč: Een detail van het interieur van de St. Procopius Basiliek. Rond 1935 werden tijdens het verwijderen van enkele pleisterlagen de stenen muren uit de middeleeuwen ontdekt. De St. Procopius Basiliek is een unieke mengeling van romaanse en gotische architectuur. De basiliek ligt naast het kasteel van Třebíč.
Joodse wijk en St. Procopius Basiliek in Třebíč: Het plafond van de St. Procopius Basiliek. In de 18de eeuw werd het beschadigde plafond vervangen door een barok gewelfd plafond. Het koor en monnikenkoor hebben nog de originele gewelven. De St. Procopius Basiliek is een voorbeeld van de West Europese invloed op de architectuur in deze omgeving.
Joodse wijk en St. Procopius Basiliek in Třebíč: Aan de zijkant van het schip van de St. Procopius Basiliek bevindt zich een kleine kapel. De muren van de kapel zijn helemaal bedekt met fresco's. De fresco's in de kapel, die de Kapel van de Abt wordt genoemd, zijn meer dan 700 jaar oud en zijn de op een na oudste in Tsjechië.
Joodse wijk en St. Procopius Basiliek in Třebíč: De crypte van de St. Procopius Basiliek wordt gedragen door vijftig zuilen, de zuilen hebben verschillende kapitelen. De romaanse crypte van de basiliek heeft een gotisch gewelfd plafond. De houten plafonddelen tussen de stenen ribben zijn ruim zeven eeuwen oud. De crypte is de laatste rustplaats van de monniken en stichters van een benedictijnenklooster, waarvan de basiliek deel uitmaakte.
Joodse wijk en St. Procopius Basiliek in Třebíč: De Joodse wijk in Třebíč is een van de grootste en een van de best bewaarde Joodse wijken van Tsjechië. De joodse wijk onstond in de 12de eeuw. In mei 1942 werden bijna alle Joodse inwoners van Třebíč door de nazi's gedeporteerd naar het getto in Theresienstadt en vandaar naar de concentratiekampen van de nazi's. Slechts enkelen overleefden de Holocaust tijdens WOII. In Třebíč bestaat nu geen Joodse gemeenschap meer.
Joodse wijk en St. Procopius Basiliek in Třebíč: De Voorste Synagoge in Třebíč staat ook bekend als de Oude Synagoge. De synagoge werd in 1639-1642 gebouwd in de barokstijl. Na een brand werd de Voorste Synagoge in 1856-1857 gerestaureerd. Tijdens WOII werd de synagoge door de nazi's beschadigd. Ze werd in 1953-1954 gerestaureerd. Tegenwoordig doet het gebouw van de voormalige synagoge dienst als een Tsjechoslowaakse Hussitische kerk.
Joodse wijk en St. Procopius Basiliek in Třebíč: De Achterste Synagoge staat in de Joodse wijk van Třebíč. De synagoge werd gebouwd rond 1669. De binnenmuren zijn verfraaid met Hebreeuwse liturgische teksten en plantmotieven, de kleurige schilderingen op het bovenste gedeelte van de muren en het plafond stammen uit 1706 en 1707. Er is ook een gedenkteken met de namen van de Joodse inwoners van Třebíč, die slachtoffer werden van de Holocaust.
Joodse wijk en de St. Procopius Basiliek in Třebíč: Het ceremoniële gebouw bij de ingang van de Joodse begraafplaats in Třebíč dateert uit 1903. De begraafplaats werd vermoedelijk rond 1620 gesticht, de Joodse begraafplaats wordt in 1636 voor het eerst vermeld in een document. Het is een van de oudste en goed bewaard gebleven Joodse begraafplaatsen van Moravië. De Joodse begraafplaats maakt deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO in Třebíč.
Joodse wijk en St. Procopius Basiliek in Třebíč: De Joodse begraafplaats in de stad Třebíč. Rond de Joodse begraafplaats staat een massieve stenen muur Er staan ruim drie duizend barokke en neoklassieke grafstenen op de begraafplaats, de grafsteen oudste dateert uit 1631. Er staat ook een gedenkteken voor de Joodse slachtoffers van de Holocaust tijdens Wereldoorlog II.