De Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en oude beukenbossen in andere regio's van Europa zijn de restanten van oerbeukenbossen, die ongeveer 6500 jaar geleden een groot deel van Europa hebben bedekt. De voorhistorische en oude beukenbossen zijn belangrijk in het onderzoek naar de verspreiding van de gewone beuk (Fagus sylvatica) op het noordelijk halfrond, in de oerbeukenbossen staan de grootste, hoogste en oudste beuken ter wereld. In 2011 werden de oude beukenbossen van Duitsland toegevoegd aan het in 2007 ingeschreven Werelderfgoed Voorhistorische beukenbossen van Slowakije en Oekraïne, in 2017 en in 2021 werd een groot aantal nieuwe locaties ingeschreven, het Werelderfgoed ligt nu verspreid over achttien Europese landen. In Duitsland liggen de restanten van de oude en voorhistorische beukenbossen in vijf nationale parken: Grumsiner Forst in Brandenburg, Hainich in Thüringen, Nationaal Park Jasmund en Nationaal Park Müritz in Mecklenburg-Vorpommern en Kellerwald-Edersee in Hessen. De voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en oude beukenbossen in andere regio's van Europa staan ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and other regions in Europe. Deze voorhistorische beukenbossen vormen samen een natuurlijke Werelderfgoedsite van UNESCO. Werelderfgoedkunst: Ancient Beech Forest en Primeval Beech Forest
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos

Nationaal Park Müritz: Een meer in Serrahn, omgeven door voorhistorische beukenbossen. In het nationale park liggen veel meren, moerasgebieden en stromende beken. Serrahn is het deel van Nationaal Park Müritz, waarin de meeste eeuwenoude beukenbomen staan. Het park is het leefgebied van talloze vogelsoorten, zoals kraanvogels en ooievaars, Europese zeearenden en visarenden broeden er. De meren worden gebruikt door migrerende eenden. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet in het park, speciaal voor vogelliefhebbers om vogels te spotten.
Nationaal Park Müritz: Een meer in Serrahn, omgeven door voorhistorische beukenbossen. In het nationale park liggen veel meren, moerasgebieden en stromende beken. Serrahn is het deel van Nationaal Park Müritz, waarin de meeste eeuwenoude beukenbomen staan. Het park is het leefgebied van talloze vogelsoorten, zoals kraanvogels en ooievaars, Europese zeearenden en visarenden broeden er. De meren worden gebruikt door migrerende eenden. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet in het park, speciaal voor vogelliefhebbers om vogels te spotten.
De overblijfselen van enkele beukenbomen drijven op het water van een meer in Nationaal Park Müritz. In het park liggen ongeveer honderd meren, waarvan het grootste deel wordt omgeven door rietkragen. Nationaal Park Müritz is een van de vijf nationale parken in Duitsland, waar de laatste overgebleven delen van voorhistorische beukenbossen te vinden zijn. De voorhistorische beukenbossen van Duitsland zijn een Werelderfgoed van UNESCO.
Nationaal Park Müritz: Serrahn is het meest oostelijk deel van Nationaal Park Müritz. Het park bestaat uit twee afzonderlijke delen, Müritz en Serrahn. In Serrahn zijn de oudste beukenbomen te vinden, de Fagus sylvatica. Nationaal Park Müritz is het leefgebied van vogels en zoogdieren. Het edelhert komt veel voor in het park. Nationaal Park Müritz staat bekend om zijn uitgestrekte bossen, talloze meren, heidevelden en moerassen.
Nationaal Park Müritz: De kerk van Speck werd gebouwd in 1876-1877. Het dorpje Speck ligt in Nationaal Park Müritz, ten westen van Serrahn, het oostelijke deel van het nationale park, alleen Serrahn maakt deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO: Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en oude beukenbossen in andere regio's van Europa. Het Nationaal Park Müritz staat bekend om zijn goed bewaard gebleven oerbeukenbossen. Het park ligt in Mecklenburg-Vorpommern, een deelstaat in het noordoosten van Duitsland.
Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en oude beukenbossen in andere regio's van Europa: Het meer van Müritz in Nationaal Park Müritz, een van de grootste nationale parken in Duitsland. Na het Bodenmeer, is het meer van Müritz het grootste meer van Duitsland. Bij de stad Waren, op de oever van het meer van Müritz, staat het Müritzeum, het bezoekerscentrum van het park. In het Müritzeum staat het grootste aquarium voor zoetwatervissen in Duitsland.
Een deel van de oerbeukenbossen van Duitsland liggen in Nationaal Park Kellerwald-Edersee. In de beukenbossen staan enkele van de grootste, hoogste en oudste exemplaren ter wereld van de gewone beuk, Fagus sylvatica. De voorhistorische en oerbeukenbossen zijn belangrijk in het onderzoek naar de verspreiding van de beuk. Veel andere boomsoorten zijn ook te vinden in de voorhistorische beukenbossen, zoals de zwarte den, kastanjeboom, steeneik en zilverspar.
De Quernstkapelle in het voorhistorische beukenbos in het Nationaal Park Kellerwald-Edersee, het eerste nationale park van Hessen. Het gebied in het nationale park met de voorhistorische beukenbossen is alleen toegankelijk te voet, per fiets of een georganiseerde rondrit te paard. Het Nationaal Park Kellerwald-Edersee maakt deel uit van het Werelderfgoed: Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen in andere regio's van Europa.
In het Duitse Nationaalpark Kellerwald-Edersee staan eeuwenoude grensmarkeringen. In het Nationaalpark Kellerwald-Edersee ligt een deel van de oude beukenbossen, die behoren tot het Werelderfgoed van UNESCO: Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio's van Europa. De locaties liggen verspreid over twaalf Europese landen: Albanië, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Noord-Macedonië, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slowakije, Tsjechië, Spanje en Zwitserland.
Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en in andere regio's van Europa: Het Nationaal Park Kellerwald-Edersee beslaat een oppervlakte van ongeveer 6000 ha en bevat de restanten van een groot voorhistorische beukenbos, dat ooit een deel van Centraal-Europa heeft bedekt. De restanten van het oerbos hebben sinds de ijstijd ononderbroken en ongehinderd kunnen groeien. Op de bosbodem en open plekken in het bos groeien allerlei plantensoorten en varens.
De voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en in andere regio's van Europa behoren tot de restanten van de beukenbossen, die ongeveer 6500 jaar geleden een groot deel van Europa hebben bedekt, de Duitse voorhistorische beukenbossen zijn te vinden in vijf nationale parken: Hainich in Thüringen, Grumsiner Forst in Brandenburg, Kellerwald-Edersee in Hessen, Nationaal Park Jasmund en Nationaal Park Müritz in Mecklenburg-Vorpommern.
Nationaal Park Jasmund: De Feuerregenfelsen, de Vuurregenrots, is een krijtrots in de Stubbenkammer. De Stubbenkammer is een gebied in Nationaal Park Jasmund. Het park ligt op het eiland Rügen in de Oostzee en is verbonden met het vasteland via een brug naar Stralsund, een hanzestad in het noorden van Duitsland. Het park staat bekend om zijn voorhistorische en oude beukenbossen, die tot het Werelderfgoed van UNESCO behoren.
Nationaal Park Jasmund: Het uitkijkpunt Victoria Sicht gezien vanaf de Wissower Klinken. Het uitlijkpunt is vernoemd naar een Pruisische prinses. De wandeling naar dit uitkijkpunt gaat door voorhistorische en eeuwenoude beukenbossen. De Wissower Klinken zijn de indrukwekkende krijtrotsen langs de kust van Rügen. Vanaf de Victoria Sicht kun je ook de bekendste krijtrots van het eiland zien liggen, de Königsstuhl.
Nationaal Park Jasmund: Der Königsstuhl, gezien vanaf de Victoria Sicht. Der Königsstuhl is een 118 meter hoge krijtrots op het eiland Rügen. De krijtrots is een beroemde bezienswaardigheid en staat bekend om zijn indrukwekkende hoogte en het prachtige uitzicht over de Oostzee. Der Königsstuhl, de Koningsstoel, wordt omringd door eeuwenoude beukenbossen. Nationaal Park Jasmund staat bekend om deze bossen en om haar krijtrotsen.
Nationaal Park Jasmund: Schwarzerle Sumpf, Zwarte Elzenmoeras, een van de moerasachtige waterpoelen achter de krijtrotsen. De grootste beukenbossen langs de Oostzeekust liggen op Rügen, door de ligging op de steile rotsen waren de bossen moeilijk toegankelijk en werden ze nooit gekapt of gebruikt voor bosbouw, ze bleven lang in hun oorsprokelijke staat. De bossen in het nationale park bestaan voor ongeveer 80 % uit beuken, Fagus sylvatica. In het park zijn ook andere boomsoorten te vinden, zoals de zwarte els, Alnus glutinosa.