Paleis en park van Versailles: Het paleis van Versailles is een van de drie meest bezochte toeristische attracties van Frankrijk. Het paleis werd in 1624 voor de Franse koning Lodewijk XIII gebouwd, zijn zoon Lodewijk XIV, de Zonnekoning, liet het paleis van Versailles uitbouwen tot een van de grootste kastelen ter wereld, hij maakte Versailles beroemd. In haar tijd was het paleis bekend om het weelderige hofleven. Het paleis van Versailles is een barok meesterwerk en stond model voor veel paleizen elders in Europa. De bekendste zaal van het paleis van Versailles is de Spiegelzaal, gebouwd tussen 1678 en 1686. De Spiegelzaal werd tot ver buiten de grenzen van Frankrijk beroemd. In de loop der tijd was het paleis van Versailles de locatie voor belangrijke historische gebeurtenissen. In de Spiegelzaal werd op 18 januari 1871 het Duitse Keizerrijk uitgeroepenen. Na de Eerste Wereldoorlog was het paleis de locatie waar de vredesonderhandelingen werden gehouden en de Vrede van Versailles werd ondertekend. Het paleis van Versailles wordt omgeven door de grootste Franse tuinen ter wereld. Aanvakelijk lagen er kleine, strakke tuinen rond Versailles. Koning Lodewijk XIV liet de tuinen en het park rond het paleis van Versailles uitbreiden. Het park van Versailles heeft enorme afmetingen, er werden kleine paleizen in gebouwd, het 'Grand Trianon' en 'Le Petit Trianon', en zelfs dorpjes. Het Grand Trianon werd door Lodewijk XIV gebruikt om het drukke hofleven te ontvluchten. Koning Lodewijk XVI schonk 'Le Petit Trianon' aan zijn vrouw koningin Marie-Antoinette, hier hoorde ze, dat de Franse Revolutie Versailles had bereikt. De park van Versailles omvat vijvers, fonteinen, beelden, zuilengalerijen, paviljoenen en barokke tuinen. De tuinen van Versailles stonden model voor veel paleistuinen in Europa. Versailles ligt 20 km ten westen van Parijs. Het paleis en park van Versailles werden in 1979 uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO en staan vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Palace and Park of Versailles.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Het paleis van Versailles was oorspronkelijk een klein jachtslot. Lodewijk XIV, de Zonnekoning, liet het paleis uitbouwen tot een van de grootste kastelen ter wereld. Hij maakte het paleis van Versailles wereldberoemd. Het paleis van Versailles was een koninklijke residentie, veel Franse koningen en koninginnen hebben er gewoond tot de Franse Revolutie in 1789 uitbrak. In 1979 werden het paleis en park van Versailles uitgeroepen tot een Werelderfgoed van UNESCO.
Het paleis van Versailles was oorspronkelijk een klein jachtslot. Lodewijk XIV, de Zonnekoning, liet het paleis uitbouwen tot een van de grootste kastelen ter wereld. Hij maakte het paleis van Versailles wereldberoemd. Het paleis van Versailles was een koninklijke residentie, veel Franse koningen en koninginnen hebben er gewoond tot de Franse Revolutie in 1789 uitbrak. In 1979 werden het paleis en park van Versailles uitgeroepen tot een Werelderfgoed van UNESCO.
Het paleis van Versailles werd in 1624 in opdracht van de Franse koning Lodewijk XIII gebouwd, zijn zoon Lodewijk XIV, de beroemde Zonnekoning, liet het paleis van Versailles uitbouwen tot een van de grootste en beroemdste paleizen ter wereld. In 1682 liet Lodewijk XIV het hof en de regering van Frankrijk naar Versailles verplaatsen. Het grote voorplein, de Cour d'Honneur, ligt voor de Portes Royales, de Cour Royale en de Cour de Marbre liggen achter de Portes Royales.
Voor het paleis van Versailles staan vergulde smeedijzeren hekken met de Koninklijke Poorten, de Portes Royales, de hekken en poorten scheiden de binnenplaats van de Cour d'Honneur, de Erehof. Nadat het paleis van Versailles in de 19de eeuw een museum werd, verscheen op beide vooruitspringende gevels van het paleis de tekst 'A toutes les Gloires de France', wat betekent: 'Alle glorieuze momenten van Frankrijk'. Uiterst rechts staat de koninklijke kapel van Versailles.
Aan de voorzijde van het paleis van Versailles liggen de Cour d'Honneur en Cour de Marbre, de Marmeren Binnenhof. De Cour de Marbre is de oorspronkelijke binnenplaats van het paleis, het werd aangelegd in 1623 in opdracht van koning Lodewijk XIII. De binnenplaats is geplaveid met zwarte en witte marmeren tegels in een geometrisch patroon. De gevel van het oorspronkelijke jachthuis is bewaard gebleven in het midden van de façade van het huidige paleis.
In het paleis van Versailles liet koning Lodewijk XIV een koninklijke kapel bouwen, de Palatijnse kapel werd voltooid in 1710. Ze heeft twee verdiepingen, het gewelfde plafond is gedecoreerd met bijbelse taferelen, het orgel is gedecoreerd met een reliëf van de bijbelse koning David. In de barokke koninklijke kapel trouwde Lodewijk XVI van Frankrijk in 1770 met Marie-Antoinette van Oostenrijk, zij waren het laatste koninklijke paar, dat in het paleis van Versailles woonde.
Het paleis van Versailles is rijkelijk gedecoreerd, waaronder een wapenschild van het koninkrijk Frankrijk (Modern), drie fleurs-de-lys op een blauw schild. Na de Frans-Duitse oorlog van 19 juli 1870 tot 10 mei 1871 en de nederlaag van de Franse aggressors, werd het paleis van Versailles tot maart 1871 het hoofdkwartier van het Duitse leger. In de wereldberoemde Spiegelzaal van het paleis van Versailles werd op 18 januari 1871 het Duitse Keizerrijk uitgeroepen.
Het paleis en park van Versailles: Het paleis is vermoedelijk het beroemdst om haar Spiegelzaal. In de 17de eeuw behoorden spiegels tot de meest kostbare voorwerpen. De Spiegelzaal werd in 1678-1686 aangelegd. De Spiegelzaal werd iedere dag door koning Lodewijk XIV gebruikt, als hij zich van zijn prive-vertrekken naar de koninklijke kapel begaf. In de Spiegelzaal werd in 1919 het Verdrag van Versailles ondertekend, de vredesregeling na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).
Het paleis en park van Versailles: Het Paleis van Versailles is in alle ruimtes, van de plafonds tot aan de vloeren, de muren en de trappenhuizen, buitengewoon rijk gedecoreerd. Na de Eerste Wereldoorlog vonden de onderhandelingen voor het Verdrag van Versailles plaats in het paleis van Versailles, omdat het groot genoeg was om de honderden hoogwaardigheidsbekleders in onder te brengen, die betrokken waren bij de besprekingen en ondertekening van het verdrag.
Het Paleis van Versailles werd vooral gebouwd om te imponeren, het is rijk gedecoreerd met o.a. vergulde ornamenten en marmer. Bijna alle decoraties en het marmer zijn nog origineel. De meeste meubels zijn tijdens de Franse Revolutie verdwenen, maar enkele meubels werden in de loop der jaren teruggekocht. Versailles is het meest bezochte paleis van Frankrijk, het ligt 20 km ten westen van Parijs.
Paleis en park van Versailles: Uitzicht op de wereldberoemde Franse tuinen van Versailles, zoals Lodewijk XIV, de Zonnekoning, de barokke tuinen ook gezien moet hebben vanuit de ramen van het paleis. Het paleis van Versailles wordt omgeven door de grootste formele of barokke Franse tuinen in de wereld. Koning Lodewijk XIV liet de tuinen rond het paleis aanleggen en uitbreiden. De tuinen werden ontworpen door de Franse tuin- en landschapsarchitect André Le Nôtre.
Paleis en park van Versailles: Het paleis van Versailles gezien vanuit de Franse tuinen. De tuinen dienden als voorbeeld voor veel tuinen elders ter wereld. Veel Europese vorsten gebruikten de tuinen van Versailles als voorbeeld voor de aanleg van hun eigen paleistuinen. Aan het eind van de 16de eeuw ontstond de barokke tuinstijl in Italië en verspreidde zich naar Frankrijk, waar het bekend werd als de Franse tuinstijl, de Jardin à la Française.
Het paleis en park van Versailles: De Latona Fontein, het Bassin de Latone, in de Franse tuinen. De Latona fontein is gebaseerd op de Metamorfosen van Ovide. De fontein verbeeldt de mythe van Latona, die haar kinderen Apollo en Diana beschemt. De beeldengroep van wit marmer op de top van de fontein wordt omringd door vergulde sculpturen van kikkers en zes boeren, half mens en half kikker. De fontein werkt drie keer per week in het hoogseizoen.
Het paleis en park van Versailles: Een detail van de beroemde Latona Fontein. De marmeren beeldengroep, die de godin Latona met haar kinderen Apollo en Diana uitbeeldt, staat bovenop de fontein. Het beeld van de godin Latona kijkt uit over het Grand Canal, de grootste waterpartij in het park van Versailles. De indrukwekkende Latona Fontein werd vervaardigd tussen 1667 en 1670. De fontein werd gebouwd volgens de wensen van koning Lodewijk XIV, de Zonnekoning.
Het paleis en park van Versailles: Het park van Versailles met de Franse tuinen is ongeveer 800 hectare groot, het wordt omgeven door een muur van meer dan 40 km lang. Het park werd in de periode 1661-1700 ontworpen door de Franse tuinontwerper André Le Nôtre. Het park is verfraaid met talrijke follies, fonteinen, standbeelden en andere tuinornamenten. De klassieke Franse tuinen in het park worden beschouwd als het model voor alle Franse tuinen ter wereld.
Het paleis en park van Versailles: La Colonnade is een kleine ronde tuin, in het midden staat een wit marmeren beeldengroep, die de ontvoering van Persephone, de Griekse godin van de lente en koningin van de onderwereld of het dodenrijk, voorstelt. De zuilengalerij werd gebouwd rond 1685, de bogen zijn gemaakt van wit Carrara marmer en worden ondersteund door vierkante en ronde Ionische zuilen van paars en diepblauw marmer en marmer uit de Languedoc.
Het paleis en tuinen van Versailles: Het Bassin d'Apollon, de Apollovijver, bestond al in de tijd van Lodewijk XIII, de vijver stond toen bekend als het Zwanenmeer. Koning Lodewijk XIV liet de vergulde fontein in 1670 plaatsen. De fontein is gebaseerd op de mythe van Apollo, de Griekse zonnegod, waar koning Lodewijk XIV, de Zonnekoning, zichzelf mee vergelijkte. Het centerpiece van de fontein stelt de god Apollo voor, die in een strijdwagen met vier paarden oprijst uit zee.
Het paleis en park van Versailles: Het Groot Trianon is een paleis van roze marmer in het park van Versailles en wordt beschouwd als het mooiste bouwwerk in de tuinen van Versailles. Na de Eerste Wereldoorlog werd in 1920 in het paleis het Verdrag van Trianon getekend, een vredes- akkoord tussen de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog en het Koninkrijk Hongarije, het verdrag regelde de status van Hongarije als onafhankelijke staat en haar uiteindelijke grenzen.
Paleis en park van Versailles: Het Grand Trianon is een klein paleis, het werd in 1687 in het park van Versailles gebouwd, het wordt omgeven door een Franse tuin beplant met tuberozen, vaste planten, sinaasappelbomen en groenblijvende struiken. Het Grand Trianon werd door koning Lodewijk XIV gebruikt om het hofleven te ontvluchten. Ook Napoleon Bonaparte en de Franse president de Gaulle, die het na eeuwenlange verwaarlozing liet restaureren, verbleven er vaak.
Het paleis en park van Versailles: Le Petit Trianon is een klein paleis in de tuinen van Versailles. Lodewijk XV liet het paleisje bouwen en Lodewijk XVI gaf het in 1774 aan zijn gemalin, koningin Marie-Antoinette, zij verbleef hier het liefst. Het paleis werd door Marie-Antoinette gebruikt om te ontsnappen aan de formaliteiten van het drukke hofleven. In Le Petit Trianon hoorde ze, dat de Franse Revolutie de buitenwijken van Versailles had bereikt.
Paleis en park van Versailles: De Temple de l'Amour, de Tempel der Liefde. De tempel ligt bij Le Petit Trianon. Koningin Marie-Antoinette gaf opdracht voor de bouw van de kleine neoklassieke Temple de l'Amour. Vanuit Le Petit Trianon had ze uitzicht op de tuinen met het tempeltje. Het paleis en park van Versailles werden in 1979 een Werelderfgoed en staan ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Palace and Park of Versailles.